Energie

Thema

Pieter Omtzigt vraagt inzage opbrengsten Nederlandse gaswinning - gecompileerd. Pieter Omtzigt: 'We halen 19 miljard kuub uit de grond maar hebben geen idee hoeveel geld we eraan overhouden', vraagt Mark Rutte om voor de Algemene Financiële Beschouwingen inzicht te geven over prijsafspraken over de gaswinning uit de Noordzee, de Waddenzee, Groningen en de (overige) kleine velden.

lees verder

Omtzigt bepleit een echt prijsplafond: een maximumprijs die leveranciers mogen vragen voor gas. Dit om oversubsidiering te voorkomen. Jetten weigert dit te doen. Verwijst naar rol van ACM, die heeft gezegd geen maximum prijs te kunnen/willen berekenen. Dit gaat mogelijk miljarden aan belastinggeld kosten.

lees verder

Terugkijken: Debat over prijsplafond energie kleinverbruikers (Negende incidentele suppletoire begroting inzake tijdelijk prijsplafond energie voor kleinverbruikers (1e termijn Kamer)

lees verder

De regering Rutte maakt via fondsen en garantieregelingen miljarden over aan het bedrijfsleven. OoOk bij het energieplafond is dat het geval. Geld wordt uitgegegeven voordat het Parlement heeft ingestemd.

lees verder

Bedrijfsgeheim. Punt. Dat is het antwoord dat Pieter Omtzigt krijgt van Mark Rutte als hij vraagt naar inzage in de aardgasbaten.

lees verder

 

Geinteresseerden  kunnen zich nu aanmelden voor het nationale RES congres op 2 november 2022.
Aanmelden via rescongres.nl

 

 

lees verder

Met storm Eunice zou je denken dat er afgelopen vrijdag genoeg wind was om veel energie op te wekken met windmolens. Maar deze werden stilgezet om schade te voorkomen. Stormbestendige windmolens bestaan wel, maar in Nederland gebruiken we ze niet.

lees verder

Belangengroep Windalarm wil middels een referendum de provincie Noord-Holland bewegen af te zien van verruiming van de mogelijkheden om industriële windturbines dichterbij bewoners of in unieke natuur te kunnen plaatsen. Zo liggen er nu voorstellen om de grens van 600 meter tussen wongingen en windturbines te schrappen, waardoor windturbines dichterbij bewoners kunnen worden geplaatst, en is het eerder mogelijk om industriële turbines te bouwen in NNN gebieden en bijzonder Povinciaal landschap.

lees verder

De gemeente Amsterdam stelde een advies commissie in om de adviseren over de gezondheidsaspecten. Windalarm onderzocht hoe onafhankelijk de leden waren die door wethouder Van Doornick waren aangewezen. De resultaten zijn ontluisterend.

lees verder

Aan de Rietweg in Dronten wordt gewerkt aan een verdeelstation voor zonne- en windenergie. Onder meer de nieuwe zonneparken bij Dorhout Mees en het 'parkeerveld' van het Lowlandsterrein worden hier op het Smart Grid Flevoland aangesloten.

lees verder

Op 30 juni 2021 heeft de Raad van State de Nederlandse omgevingsnormen voor industriele windturbines onwettig verklaard.

De gehele windturbine lobby in paniek. Tot nu toe konden windturbine projecten zich baseren op de toegestane geluidsnorm van 47dB op de gevel van geluidsgevoelige objecten (woningen). Dit gegeven vertaald naar afstand betekende dat turbines op ongeveer 350 meter van woningen konden worden geplaatst.

lees verder

Windparken in Nederland krijgen veel te veel subsidie. Daardoor maken ze grote overwinsten die investeerders in eigen zak kunnen steken. Voor windprojecten die in 2019 en 2020 subsidie kregen, gaat het om zo'n 570 miljoen euro te veel.

Het geld is eigenlijk bedoeld om de klimaatdoelen te halen. De consument draait op voor de subsidies via een heffing op het gebruik van gas en elektriciteit.

lees verder

In Vlaanderen zijn in 2021 al 11.174 thuisbatterijen geïnstalleerd. Voor 6.983 van die thuisbatterijen subsidie aangevraagd.Dat blijkt uit cijfers van netbeheerder Fluvius en het Vlaamse Energie- en Klimaatgentshap.

lees verder

Actiegroep Windalarm roept op om te stoppen met windturbines in Amsterdam, todat er meer duidelijk is over de gevaren voor de volksgezondheid. De RIVM-rapporten over gezondheidsschade door windturbines bij omwonenden, waar de politiek zich tot nu toe op baseert, zijn namelijk wetenschappelijk onhoudbaar.

lees verder

Baggerbedrijf en offshore-specialist Van Oord heeft een nieuw installatieschip besteld voor de bouw van een volgende generatie offshore windturbines. Het schip kan turbines met een vermogen tot 20 megawatt (MW) plaatsen.

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.

Het energieplafond legt geen beperkingen op aan de prijzen die leveranciers vragen. Yanis Varoufakis legt uit hoe het in elkaar zit en hoe de energiemarkt is geconstrueerd en werkt.

lees verder

Gerelateerde organisaties

Heeft u suggesties? info@burgerplatform.nu.