Nieuws

23-1-2022: Windmolens worden hoger en hoger. Volgens de windsector hoeft dat niet tot meer overlast te leiden. In Utrecht, waar mogelijk de hoogste windmolens van Nederland komen, zijn ze er niet gerust op. Hoe is het eigenlijk om naast zo'n rijtje windmolenreuzen te wonen? 
22-1-2022: Batterijen van de eerste generatie stekkerauto’s gaan richting hun rustplaats. Ze hebben kracht verloren; de benodigde piekbelasting bij het optrekken halen deze krachtpatsers niet meer. Energiebedrijven zien hier brood in: ze stapelen hele series tot een megapakket dat het groeiende tijdelijke overschot aan stroom van wind- en zonne-energie opslaat als de nood hoog is.
13-1-2022:

Op 13 januari bezorgt Milieudefensie een brandbrief bij 29 grote vervuilers. In de brief vraagt de milieuorganisatie, onder andere bekend van de Shell Klimaatzaak, de vervuilers om aan te geven hoe ze voor 2030 minimaal 45% CO2 gaan uitstoten. Directeur Donald Pols: “Het is duidelijk dat grote vervuilers nu snel moeten vergroenen, want de klimaatcrisis wacht niet.”

 
11-1-2022: Amper een dozijn demonstranten kwam dinsdagmorgen opdraven bij het hoofdkantoor van Stadsverwarming Purmerend om te demonstreren tegen de verhoging van het warmtetarief. Online is de woede over duurdere maandvoorschotten een stuk groter. En ook de politiek begint zich te roeren.
4-1-2022:

Op 30 juni 2021 heeft de Raad van State de Nederlandse omgevingsnormen voor industriele windturbines onwettig verklaard.

De gehele windturbine lobby in paniek. Tot nu toe konden windturbine projecten zich baseren op de toegestane geluidsnorm van 47dB op de gevel van geluidsgevoelige objecten (woningen). Dit gegeven vertaald naar afstand betekende dat turbines op ongeveer 350 meter van woningen konden worden geplaatst.

1-1-2022: In het najaar van 2021 publiceerde VNO-NCW een brief met een pleidooi om Schiphol te laten groeien. Bij de ondertekenaars waren er velen die vraagtekens oproepen, zoals de burgemeester van Amsterdam. We vroegen eens na of dat wel in overeenstemming was met de wensen van duurzaamheid. Wat blijkt is dat het regentendom nog steeds een factor van betekenis is en zelden verantwoording aflegt.
31-12-2021: Hoe zinvol het is biomassa te verbranden in de strijd tegen klimaatverandering is al langer onderwerp van hevig debat. Afgelopen jaar leek er een kentering te komen, maar activiste Fenna Swart van het Comité Schone Lucht vertrouwt het nieuwe regeerakkoord niet helemaal. Te veel ’mooie praatjes’.
24-12-2021: Burgemeester Femke Halsema mag gewoon lobbyen voor een groter Schiphol. Dit is besloten in de Amsterdamse gemeenteraad. De motie om haar handtekening weg te krijgen onder een lobbybrief van VNO-NCW voor groei van het vliegveld, werd verworpen. Doordat D66 en PvdA tegen stemde kon Groenlinks zonder consequenties vóór stemmen .
23-12-2021: De gemeenteraad van Eemsdelta geeft groen licht voor de uitbreiding van windpark Delfzijl Zuid, al is het niet van harte. Een meerderheid van de partijen ging dinsdagavond schoorvoetend akkoord. Ze zijn niet blij met de gang van zaken.
23-12-2021: Gas is wel acht keer zo duur geworden, maar warmteleveranciers mogen die stijging niet misbruiken door ook hun tarieven zo te verhogen. Toezichthouder ACM heeft ze gewaarschuwd dat de tarieven voor huishoudens met maximaal 67 procent omhoog mogen.