Concept visie Windalarm

Opmerking: deze visie is een concept, hierover vindt beraadslaging plaats. Hierin kun u derhalve een rol spelen. Voor de onderbouwing vindt u onderaan een lijst met bronnen.

Doordat de regering onder andere geen visie heeft op ruimtelijke ordening (dat ministerie is opgeheven) kon het gebeuren dan windturbines (en zonnweides) nu als confettie over het land worden verspreid, tegen de adviezen van de rijksadviseurs in. Terwijl er ook economisch geen ratio meer voor is. Turbines worden steeds groter en krachtiger en kunnen prima op zee. Doordat er veel subsidie te verkrijgen is (een rendement van 12% op ingelegd kapitaal is gegarandeerd) zijn de belangen groot om hiermee door te gaan. Dit subsidie gericht gedrag is de een drijvende kracht achter veel initiatieven.

Door het ontbreken van visie is beleid primair door belangen (lobby) gestuurd. De afgelopen regeringen zijn mede hierdoor geconfronteerd met de ene crisis na de andere. Zonder het besef dat die door het eigen beleid zijn geschapen. 

Het hebben van een visie die is gebaseerd op kennis is dus cruciaal om een antwoord te hebben op de complexe uitdagingen waar we voor staan. En deze uitdagingen zijn systemisch van aard. Economie, klimaat, financiële markten, wet- en regelgeving en sociale dynamiek grijpen op elkaar in en kunnen alleen worden begrepen vanuit een multi-disciplinair perspectief.

Op de hoogte blijven

Na de verkiezingen willen wij verder werken aan een brede beweging van burgers die meer invloed willen hebben op hun omgeving en hun toekomst. Hiervoor zullen we online bijeenkomsten organiseren. De moderne communicatiemiddelen bieden meer mogelijkheden om burgers te betrekken bij besluitvorming en beleid. Waarom mogen we maar een keer in de vier jaar stemmen op verkiezingsprogramma's? Coalitiepartijen maken daar dan een mix van (regeerakkoord) wat soms niet meer herkenbaar is. Het democratische gehalte kan veel beter dan dit. We willen hier na de verkiezingen mee verder. Samen met u.

U kunt onze petitie tekenen of zich registeren om op de hoogte te blijven,

Wilt u uw e-mail hier invoeren?
Wilt u uw postcode hier invoeren?

Wilt u reageren of heeft u een vraag. Mail dan naar relaties@windalarm.org

Referenties

 1. Rutte heeft spijt van woorden 'visie is als een olifant die het zicht belemmert'
  Mark Rutte heeft spijt van zijn uitspraak dat 'visie als een olifant is die het zicht belemmert'. Sinds hij die woorden zeven jaar geleden uitsprak, zijn ze hem blijven achtervolgen.
  https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5201629/visie-mark-rutte-olifant-zicht-belemmert
 2. Groeifonds zal klimaat niet schaden, belooft Rutte
  Het groeifonds van 20 miljard euro dat het kabinet wil opzetten, zal volgens minister president-Mark Rutte niet investeren in projecten die het klimaat schaden. Maar de premier vindt het te ver gaan om alleen investeringen toe te staan die ook direct tot een afname van de CO2-uitstoot leiden, zoals GroenLinks graag zou zien.
  https://nieuws.nl/algemeen/20200917/groeifonds-zal-klimaat-niet-schaden-belooft-rutte/
 3. Wiebes garandeert 12% rendement
  De exploitanten van windmolenprojecten, zoals Vattenfal/Nuon, RWE, Engie en Eneco/Mitsubishi, en de banken, zoals Rabo, Triodos, ING en ABN AMRO, hebben er aan de klimaattafels voor gezorgd, dat de rendementen op windmolenprojecten buitensporig hoog zijn en risicovrij. Inmiddels staan deze zelfde partijen in de rij om heel Nederland vol te zetten met windturbines
  /doc/Financien/Minister-Wiebes-onthult-buitensporige-zelfverrijking-windmoleninvesteerders.pdf
 4. Nederland bungelt in Europa helemaal onderaan op het gebied van duurzame energie
  Op de lijst waarop de EU-landen worden gerangschikt op hun aandeel duurzame energie, bungelt Nederland helemaal onderaan. Hoe kan dat toch?
  https://www.ad.nl/binnenland/nederland-bungelt-in-europa-helemaal-onderaan-op-het-gebied-van-duurzame-energie~ad201a8e/
 5. Tom Lanoye: ‘De afbraak die de relschoppers aanrichten, is klein bier vergeleken met de afbraak onder Rutte’
  What the fuck is er aan de hand met Nederland? Decennialang keken we er volautomatisch naar op. Van Westerschelde tot Waddeneilanden: dit was een beter België, op alle vlakken behalve de cuisine en het bier. Nederland was ons Naderland, maar dan veel efficiënter, transparanter, mondiger, verstandiger, cassanter, vrijmoediger, gemengder, ambitieuzer, verlichter en over de hele lijn pikanter dan wij. Onze moppen over hen kwamen niet verder dan ‘kaaskop’ en ‘gierige pin’. Twee replieken vol onmacht en frustratie, en evenveel pijnlijke bewijzen van ons terechte minderwaardigheidscomplex.
  https://www.humo.be/meningen/de-afbraak-die-de-relschoppers-aanrichten-is-klein-bier-vergeleken-met-de-afbraak-onder-rutte~bd6f4418/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.nporadio1.nl%2F