IJburg West heeft weinig bereikbaar en toegankelijk groen

Nieuws

Datum: 5-4-2023 Oost Online

In het ontwerp van IJburg West is er volgens deskundigen te weinig ruimte gemaakt voor groen. Dat zegt de Rekenkamer Metropool Amsterdam in een onlangs verschenen rapport. Als het gaat om ruimtelijke kwaliteit van het stedelijk groen is dit gebied voor hen op hetzelfde niveau als dat van de binnenstad van Amsterdam.

Het groen in IJburg is ontworpen vanuit het idee dat water – ofwel ‘blauw’ – dezelfde functie heeft voor bewoners als groen. IJburg heeft veel water in de omgeving. Vanuit de gedachte dat blauw hetzelfde effect heeft op bewoners als groen, was er minder noodzaak om grote hoeveelheden groen in de woonomgeving te integreren. Deskundigen stellen echter dat deze gedachte achterhaald is en dat bewoners blauw niet hetzelfde vinden als groen. De bewoners hebben volgens de onderzoekers behoefte aan meer groen in hun woonomgeving.

Kleine boomspiegels mooier niet beter

Het gebrek aan groen op IJburg komt op verschillende manieren tot uitdrukking. Zo zijn de straten vrijwel van gevel tot gevel verhard. De weinige ruimte voor groen in het straatbeeld is ook te zien aan de klein ontworpen boomspiegels. Deze boomspiegels zijn volgens een deskundige klein ontworpen omdat dit mooier gevonden werd in het ontwerp van de wijk. De kleine boomspiegels zijn volgens verschillende deskundigen echter negatief vanuit ecologisch en klimatologisch perspectief. Ook geven deskundigen in het beheer van groen aan dat deze boomspiegels lastig machinaal te beheren zijn vanwege het kleine formaat.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 27

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Ruimtelijke inrichting