Windenergie is een van de belangrijkste peilers van de verduurzaming van de energievoorziening. Door het instellen van een serieuze CO2 belasting van tenminste € 100,- per ton kan windenergie zonder beperkingen en subsidie groeien. Deze groei vindt primair plaats op zee waar turbines geplaatst worden die zo groot zijn dat zij over land niet meer te transporteren zijn.

lees verder

Zonnestroom biedt enorme potentie terwijl de prijs steeds verder daalt. Verder zijn er meerdere mogelijkheden zijn om buffers te vormen.

lees verder

Het  Amsterdamse Havenbedrijf is een groot, maar steeds kwetsbaarder 'fossiel' bezit (de gemeente Amsterdam is 100% aandeelhouder). Van alle scheepvaartverkeer dat de haven passeert bestaat zo’n 75 procent (!) van de overslag uit steenkool of petroleumproducten. 

Zie ook het rapport van Amsterdam Fossielvrij over de grote fossiele  energiesector in de Amsterdamse haven: 'Schone schijn, vieze handen'?

lees verder

Hoe erg is de luchtvervuiling in Nederland eigenlijk?
Je verwacht het misschien niet, maar de Nederlandse lucht is behoorlijk ongezond. In de lucht die we inademen zitten giftige stoffen, zoals fijnstof. Elk jaar overlijden hierdoor duizenden mensen. Tienduizenden mensen zijn langdurig ziek. Ze zijn bijvoorbeeld kortademig of hebben hartproblemen.

Een van de grootste oorzaken? Ons verkeer. Verkeer op de weg zorgt in Nederland bovendien voor bijna 20% van alle CO2-uitstoot. CO2 veroorzaakt klimaatverandering. En die vieze auto’s, brommers en vrachtwagens nemen ook nog eens ontzettend veel ruimte in.  Lees meer over dit onderwerp op de website van Milieudefensie. 
 

lees verder

Energieleveranciers mogen woningen niet meer aansluiten op aardgas sinds 1 juli 2018. Doeikasgassen uitstoten (afvalverbranders en biomassa installaties).  De warmtebehoefte is vooral hoog in de koude maanden. Dan wordt 80% van het gas verstookt.

lees verder

Hieronder leest u meer over de diverse aspecten. Onderaan elk alrtikel kunt u dan doorklikken naar de volgende of terug naar de vorige. Bij een artikel staan gerelateerde nieuwsberichten.