Referendum over groenplannen wethouder Van Dantzig weer stap dichterbij

In de media

(foto: AT5)

Datum: 25-1-2023

Een referendum over de zogeheten 'beleidskader Hoofdgroenstructuur' is een stap dichterbij. Vorige week al werden de benodigde handtekeningen opgehaald en woensdag schaarde de gehele raad zich achter het inleidende verzoek voor de stembusgang.

Dinsdag gaf de referendumcommissie al groen licht voor de stembusgang. Zij beoordeelde het onderwerp - de Hoofdgroenstructuur - als 'referendabel'. Niet alle politieke thema's in de stad - zoals bijvoorbeeld de afvalstoffenheffing - zijn dat namelijk, omdat sommige belangrijk zijn voor het financiële huishoudboekje van de stad. 

Beleid

Eind 2021 heeft Amsterdam het nieuwe beleid rondom het aanvragen van een referendum vastgesteld. Kiesgerechtigden mogen op eigen initiatief een referendum aanvragen over een zogeheten 'ontwerp raadsbesluit'. 

De eerste stap voor Amsterdammers die een referendum willen, is het indienen van een inleidend verzoek bij de voorzitter van de raad. Hiervoor zijn 1.000 handtekeningen nodig van personen die kiesgerechtigd zijn op de dag dat het inleidend verzoek wordt ingediend. Dat lukte ruimschoots: de initiatiefnemers haalden ruim 18.000 op.

Deel dit bericht

pageviews: 46

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Ruimtelijke inrichting