Onderzoek: binnenstad moet drastisch verbouwd

Nieuws

Datum: 21-4-2023 Binnenlands Bestuur

Meer dan een op de drie ambtenaren geeft de eigen binnenstad een onvoldoende als rapportcijfer. Vergroening komt moeizaam van de grond.  

Een koopcentrum volstaat niet meer. De nieuwe binnenstad is de plek waar een breed publiek iets kan beleven. Liefst klimaatbestendig, natuurlijk. Binnenlands Bestuur onderzocht hoe ver gemeenten bij die opgave zijn. En waar ze zoal tegenaan lopen.

Visitekaartje

Het draait bij gemeenten om hun binnenstad. Zoveel wordt duidelijk uit het onderzoek dat we eind maart verrichtten onder ambtenaren die werkzaam zijn in het ruimtelijk domein. Het centrum is het ‘visitekaartje van de stad’ zegt ruim een op de drie, of vormt zelfs ‘de identiteit van de gemeente’ (nog eens 30 procent). Daarbij valt het percentage dat de binnenstad ‘gewoon als een van de vele wijken ziet’ compleet in het niet.

Hittestress

De frustratie klinkt erin door dat gemeenten onvoldoende grip krijgen op de ontwikkeling van hun centrum, terwijl het hier nou net om dat visitekaartje gaat. Daarbij spelen nieuwe klimaatgerelateerde vraagstukken op. ‘Uitdagingen op het gebied van hittestress, vergroening en vooral op het gebied van fiets en autoparkeren’, schrijft iemand. ‘Ook bereikbaarheid en de transitie daarvan is een uitdaging.’

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

pageviews: 39

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Ruimtelijke inrichting