Begin 2020 dacht Van Dissel nog wel dat het aerosolen waren!

Onbekend

Datum: 1-6-2021 MDH

Begin 2020 schreef Jaap van Dissel een artikel over de uitbraak van SARS-1 via aerosolen in een appartementen complex in Hong Kong. Kort erna ontkende hij in navolging van de WHO dat de opvolger van SARS-1 zich via aerosolen verspreidde. Pas als volledig door hem wordt omarmd dat de verspreiding van Covid-19 (en influenza) vooral door de lucht gaat, zullen er effectieve maatregelen genomen worden, zoals een veiliger binnenklimaat.

Het eerste kwartaalnummer van 2020 van Biowetenschappen en Maatschappij  had als titel “Help ik ben Besmet” en als ondertitel “Zijn we voorbereid op de volgende uitbraak van  infectieziekte X”. De redactie wordt o.a. gevormd door Prof. Van Dissel. Om meerdere redenen is het interessant om met de kennis van nu dit nummer eens door te bladeren.

Maar het wordt helemaal interessant als je het artikel leest van Prof. Van Dissel over een zeer belangwekkende uitbraak in Hong Kong tijdens SARS-1 in 2003 in het Amoy Gardens Complex. Daar zijn ruim 300 bewoners geïnfecteerd geraakt door het inademen van aerosolen!

In dat artikel van Van Dissel beschrijft hij dat het via de riolering gebeurd moet zijn (via aerosolen van uitwerpselen van mensen).  Maar er is een andere stroming die, via de analyse van de verspreiding van het virus over de appartementen in het complex, berekend heeft dat het niet via die uitwerpselen is gegaan, maar via de lucht.

Maar of het nu het één of het ander is, het is natuurlijk wel heel boeiend dat Van Dissel begin 2020 een artikel beschrijft hoe SARS-1 zich via aerosolen verspreidt, maar dat het bij de nieuwste Corona-variant niet het geval zou zijn. Probeert u zich nog maar eens te herinneren hoe Van Dissel bij uitbraken van besmettingen medio 2020 aangaf dat het wel in de koffiekamer gebeurd moest zijn waar men geen 1,5 meter afstand bewaarde. Of hoe het RIVM en kompanen met man en macht probeerden te ontkennen dat de verspreiding in de zorginstelling van Maassluis via de ventilatie verliep.

lees artikel/document (opent nieuw scherm/tabblad)

Deel dit bericht

Tags:

pageviews: 2995

tinyurl: link

Gerelateerde berichten

Meer over Ventilatie